Élelmiszreipar támogatása

kolbĂĄszok.jpgDányi Gábor helyettes államtitkár egy előadásában kifejtette, hogy az élelmiszeripari feldolgozás támogathatósága témakörben  Magyarország  érdeke, hogy ezt az iparágat ne csak az agrárforrásokból finanszírozhassuk. A 2014-2020 között élelmiszeripari beruházásokhoz (ANNEX I.), az agrár  források szűkösek lettek volna.


Az országot képviselő tárgyalók Brüsszelben  a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból is (GINOP) próbáltak forrásokat szerezni ennek az iparágnak is.  Dányi szerint ez nagy vita volt és az EU28 körében, és példa nélküli eredménnyel zárult.

A Bizottság belement, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) mellett az ERFA-ból finanszírozott GINOP-ból is fordíthatunk forrásokat ilyen célokra, igaz legfeljebb 300 milliárd forintig.

A tárgyalások  eredmény tehát az, hogy azok a cégek is pályázhatnak mezőgazdasági feldolgozóipari fejlesztésekre, amelyek árbevételén belül 50% alatti a tényleges mezőgazdasági tevékenységhez köthető bevétel. Eddig erre nem volt példa  az EU28 országok között.

Tehát aki éllemiszer feldolgozással foglalkozik, keressen bennünket tervezhetjük pályázati  projektjét

 

Projekt ötletét feltöltheti itt


Vissza