Vissza nem térítendő támogatások vége

2014.szeptember 4. és 6 között  tartották Nyíregyházán az 52. közgazdász vándor gyűlést, ahol külön szekció foglakozott. Magyarország 2014-2020-as  fejlesztéspolitikájával.  A vándorgyűlésen felszólalt több állami tisztségviselő, akik új információkkal is szolgáltak a hamarosan megjelenő új pályázatokkal kapcsolatban.

Vitályos Eszter.jpgA vándorgyűlésen Vitályos Eszter Zsuzsanna a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára megerősítette azt a hírt, hogy 2014 és 2020 között  a Európai Bizottság által elfogadott partnerségi megállapodás értelmében 25 milliárd EUR, mintegy 8700 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat Magyarország az Európai Uniótól.  A partnerségi megállapodás aláírására 2014. szeptember  11.-én kerül sor Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök és Jose Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke között.

 

Az államtitkárasszony továbbá elmondta, hogy a 2007 és 2013 ciklusban eddig a 7000 milliárd forint rendelkezésre álló összegből 6100 milliárd forint került felhasználásra.  Meg van az esély arra, hogy folyamatban lévő beruházások befejezésével a 2015.06.30.-ig tartó időszakban a teljes összeg lehívásra kerül. 

 

Danyi Gabor.jpgDányi Gábor a  fejlesztések koordinációjáért felelős miniszterelnökségi helyettes államtitkár elmondta, hogy a mikro-, kis-, és középvállalatok részére megszűnik az eddig megismert és megszokott visszatérítendő támogatások rendszere.  Minden támogatásnak lesz olyan összegrésze, amelyet a beruházási projekt fenntartási időszakának végén vissza kell fizetni.  A visszatérítendő támogatásrészt várhatóan 2 % kamat fogja terhelni.  

A meglepő hírt Dányi azzal támasztotta alá, hogy Európai Bizottság a nyugat-európai rendszerhez hasonlóan  a magánszféra vállalkozásai részére kizárólag visszatérítendő támogatásokat javasolt.  A magyar tárgyalófél viszont hivatkozva a hazai mikro-, kis- és középvállalkozók tőkehiányos helyzetére az eddig megszokott vissza nem térítendő támogatások mellett érvelt.   Végül hosszas tárgyalások után kompromisszumos megoldás született, a KKV-knak a felvett támogatások egy részét nem kell visszafizetni.  (A rendszer hasonlóan fog működni, mint amit az előző ciklusban a mikrovállalkozások részére kiírt GOP-2.2.1/M pályázati konstrukcióban megszoktunk.)

Viszont lesznek olyan ágazatok, amelyek nem kapnak vissza nem térítendő támogatásokat.  A kereskedelmi szálláshelyek és a welnesslétesítmények kizárólag csak visszatérítendő támogatást kaphatnak.

Ugyancsak elhangzott, hogy biztosítékok rendszere is egyszerűsödni fog, de konkrétan nem hangzott el, hogy ez mit takar.  (A visszatérítendő támogatásokhoz biztosan szükség lesz fedezetre)

Másik újdonság, hogy a vállalkozások pályázatainál is lesz lehetőség projektmenedzsment költségek elszámolására.  Várhatóan az elszámolható költségek 2,5 %-a lesz elszámolható  a projektmenedzsment szolgáltatást nyújtó vállalkozás számlája alapján.

A pályázatok benyújtása a jövőben on-line fog működni, nem lesz szükség papír alapú dokumentumok benyújtására, továbbá új pályázati elektronikus rendszer kerül kidolgozásra az eddig EMIR-t helyett a FAIR nevű rendszer fogja felváltani.

Az első pályázatok kiírása a részvevők véleménye szerint 2014 október közepén várhatók, de tömegesen csak 2015 első hónapjaiban fognak megjelenni.

Bízom benne, hogy a közölt információkat beruházási stratégiájába be tudja illeszteni, és a jövőben is több sikeres pályázatot vihetünk véghez  együtt. 

Projektörletét feltöltheti itt.

Vissza